Skip to main content

Lepa grafična predloga in nekaj dodatnih vtičnikov, ki nudijo dodatno funkcionalnost. Bravo, vaša spletna trgovina verjetno dela s polno paro. Kaj pa hitrost nalaganja?

Google priporoča, da se morajo spletne trgovine naložiti prej kot v dveh sekundah.

Hitrost nalaganja je ključnega pomena za uspešnost spletnega mesta, saj živimo v dobi digitalizacije, ki je polna zavajujočih oglasov. Pridobiti uporabnikovo zaupanje za klik je pravi uspeh, vendar ga lahko zaradi počasne spletne strani izgubimo. Ali ste vedeli, da bo 11 % uporabnikov zapustilo vaše spletno mesto, če se bo nalagalo dlje kot 3 sekunde? V kolikor pa se bo vaše spletno mesto nalagalo več kot 6 sekund,  ste polovico potencialnega zaslužka vrgli skozi okno. Hudo, kaj ne? 

Sami lahko izračunate, koliko denarja ste že prepustili vaši konkurenci z vašo počasno spletno stranjo.

3 orodja za testiranje hitrosti spletne strani

Hitrost nalaganja vaše spletne strani lahko preverite s pomočjo številnih brezplačnih orodij. Svetujemo vam, da za testiranje vaše spletne strani uporabite različna orodja in test opravite večkrat. Na podlagi večkratnih testiranj boste lahko izračunali povprečje in tako dobili realne čase nalaganja.

Pagespeed insights

Gigantno podjetje Google ima velik vpliv na splet in vedenje potrošnikov, zato vam za testiranje hitrosti vaše spletne strani predstavljamo Googlovo orodje Pagespeed Insights (povezava). Googlovo orodje vam omogoča, da preverite hitrost delovanja vaše spletne strani na mobilni napravi in računalniku.

Orodje je zelo enostavno za uporabo. V zgornje okence vpišete naslov svoje spletne strani in kliknete na gumb ANALYZE (slov. analiziraj). Orodje bo v nekaj trenutkih testiralo hitrost nalaganja vaše spletne strani in podalo oceno od 0 do 100. Gre za splošno oceno, kjer višja ocena pomeni hitrejša spletna mesta. Poleg rezultata vam orodje izpiše tudi dodatne podrobnosti analize, ki so vam lahko v pomoč pri odpravljanju morebitnih napak, ki upočasnjujejo vaše spletno mesto. 

Pingdom

Brezplačno orodje Pingdom Website Speed test (povezava) vam omogoča test hitrosti spletne strani. Zelo pomembno je, da izberete lokacijo, ki je najbližje lokaciji vaših tarčnih obiskovalcev. V našem primeru (obiskovalci iz Slovenije) je najboljša izbira Frankfurt (Nemčija). Po vpisani povezavi in kliku na gumb Start test, bo orodje testiralo hitrost vaše spletne strani. Po končanem testu vam bo orodje izpisalo podatke kot so: splošna ocena hitrosti, skupni čas nalaganja, velikost strani in število zahtevkov. 

Poleg osnovnih rezultatov vam bo orodje predlagalo ukrepe, s katerimi lahko pospešite vaše spletno mesto.

GTmetrix

GTmetrix (povezava) je eno izmed najbolj priljubljenih orodij za testiranje hitrosti spletne strani. Deluje na identičen način kot prejšne orodje Pingdom Tools. Edina razlika je, da se boste za uporabo tega orodja morali registrirati, saj boste lahko le tako izbrali ustrezno lokacijo testa. Ostale lokacije vam bojo namreč pokazale slabše rezultate.

Mislim, da ste že dojeli bistvo. Z brezplačnimi orodji lahko opravite analizo hitrosti vaše spletne strani in brezplačno pridobite napotke za izboljšave. Kako naprej sedaj ko veste, kako hitra je vaša spletna stran?

Kako naprej?

Ste z vašimi rezultati testov zadovoljni? Je vaša spletna stran rangirana na zgornjem delu lestvice od 0 do 100? 

V tem primeru vam vsekakor predlagam, da vaši spletni strani prihranite večje spremembe. Vaša spletna stran se nalaga hitro in učinkovito, bravo. 

Vendar menim, da testi rangirajo večino spletnih strani na spodnjem delu lestvice od 0 do 100. A nič narobe, v kolikor še vedno berete ta uporaben priročnik, si želite spremembe. Večina orodij vam je podala koristne nasvete, kako lahko vaše spletno mesto pospešite. V večini primerov so nasveti razvrščeni po pomembnosti. Bolj pomembne zadeve boste rešili, več hitrosti boste pridobili na nalaganju vaše spletne strani. V nadaljevanju si lahko preberete o glavnih 3 korakih, s katerimi lahko na enostaven način pospešite vaše spletno mesto. 

Velikost strani

V večini primerov je vsebina na vaša strani neoptimizirana. Pod vsebino štejemo skripte, animacije, videje, slike in podobno. 

Video vsebina

Ste tudi vi eni izmed tistih, ki delajo začetniško napako in video vsebino gostujejo na lastni spletni strani? Napaka. Lastno video vsebino lahko gostujete na zunanjem servisu, kot je recimo Youtube. Omenjen video pa lahko nato umestite v vašo spletno stran s pomočjo iFrame kode. Na ta način bo naslednji obiskovalec moral čakati le na nalaganje predstavne slikice videa, za nalaganje slednjega pa bo poskrbel stric Google. 

Vmestitev videoposnetkov s pomočjo iFrame kode – povezava.

Nepotrebne skripte in stilske datoteke

Velikost strani lahko občutno zmanjšate tudi z odstranjevanjem nepotrebne in neuporabne skripte. Z zgoraj omenjenimi orodji preverite in analizirajte vaše spletno mesto, nato omenjene nasvete tudi upoštevajte. Večina orodij vam bo po opravljenem testu izpisalo neuporabljene skripte in stilske datoteke. Le-te nato odstranite. S takim početjem lahko zmanjšate velikost vaše spletne strani tudi za nekaj MB. Gre za ogromen prihranek velikost in pohitritev spletne strani.

Velikosti slik

Da, tudi slike spadajo pod vsebino, a so tako pomembne in predstavljajo tako velik del velikosti spletne strani, da si zaslužijo lastno poglavje v tem uporabnem priročniku. 😊 

Neoptimizirane slike (ali celo izvorne slike visoke ločljivosti) vzamejo izredno veliko časa za prikaz. Slike visoke ločljivosti so nepomembne in neuporabne za spletno uporabo, saj večina uporabnikov uporablja zaslone z najvišjo ločljivost 1920x1080px. Naslednjič, ko boste razmišljali o nalaganju slike, preverite dimenzije le-te, saj slike v 4k velikosti ne spadajo na spletno stran. 

Priporočljive dimenzije slik so od 250px vse do 1920px širine, višino lahko prilagodite po potrebi. 

Priporočljive velikosti slike so od 10 do 200 kb na sliko. Seveda, je to odvisno od same narave spletne strani. 

Poleg prave dimenzije in velikosti datoteke vam priporočamo uporabo digitalne kompresije slik. To lahko dosežete s programi za urejanje slik, ali z uporabo spletnega orodja Tinyjpg (povezava). Omenjeno orodje bo z minimalno izgubo kvalitete zmanjšalo velikost vaših slik. Uporabo vam toplo priporočamo!

Spletna stran se še vedno nalaga počasi?

Obstaja možnost, da na vaši spletni strani uporabljate slabo kodirane vtičnike in dodatke (ang. plugins) ali predloge. Ti lahko znatno upočasnijo vašo spletno mesto. Preden se odločite za uporabo novega vtičnila ali predloge, vam svetujemo, da le te raziščete in preberete o izkušnjah drugih uporabnikov. Posegajte po izdelkih znanih programerjev.

Pozorni morate biti tudi na število vtičnikov nameščenih na spletnem mestu. Ali zares potrebujete vseh 28 nameščenih vtičnikov? Ti lahko znatno podaljšajo čas nalaganja spletne strani. 

Kompatibilnost med vtičniki je prav tako izrednega pomena. V določenih primerih lahko pride do počasnega ali napačnega delovanja spletnega mesta, zato naj previdnost pri izbiri vtičnikov ne bo odveč.

Naš nasvet je, da uporabljate vtičnike znanih razvijalcev in le-ti naj opravljajo več nalog hkrati. Tako se lahko izognete neljubim dogodkom, kot je nekompatibilnost več vtičnikov.

Če ste prišli do sem, bi se vam radi zahvalili za potrpljenje. Upamo, da vam je članek bil všeč. Če menite, da bo članek všeč še nekomu, vas vljudno prosimo, če mu članek posredujete. Za konec bi vas radi povabili, da se s pomočjo spodnje prijavne forme pridružite naši skupščini kateri pošiljamo zanimive članke na temo spletne prodaje. Če se vam porajajo vprašanja nas lahko vedno kontaktirate, saj se veselimo novih stikov! 😎

Napišite komentar

Close Menu
DIGITALNA AGENCIJA WEBLOOC

Vse digitalne storitve pod eno streho

  • Razvoj spletne strani/trgovine
  • Priprava oglaševalskih kreativ (foto in video produkcija)
  • Spletno oglaševanje (Facebook, Google, Youtube, SEO)
  • Email marketing

WEBLOOC Računalniško programiranje d.o.o.
Sanabor 14
5271 Vipava
Matična številka: 8603502000
Davčna številka: SI 53848870